Borde de stora modehusen sluta med säsongsbaserade kollektioner?

Borde de stora modehusen sluta med säsongsbaserade kollektioner?

Pre-Spring, Spring/Summer Ready-to-Wear, Pre-Fall, Haute Couture, Resort wear – listan på säsongsbaserade kollektioner kan göras lång. Varje år säger det traditionella modeschemat att klädvarumärken ska producera flertalet kollektioner per år, något som leder till konsumtionshets och stora avfall. Nu ser vi dock, en efter en, företag som anpassar sig efter slow fashion. Så vad är det?

balmain olivier naomi campbell
Bild: Imaxtree

Slow fashion är en motståndsrörelse mot fast fashion där man snabbt producerar och konsumerar kläder. Slow fashion innebär att vi både ska producera kläder med mer eftertanke och kvalité, samt köpa kläder med mer eftertänksamhet. Genom att ta avstånd från varumärken som utövar fast fashion ställer vi krav på en hållbar marknad och kan förbättra levnadsvillkoren för de som arbetar inom massindustrin och minska belastningen på miljön. 

Trots att majoriteten av de regerande varumärkena fortfarande släpper kollektioner efter säsonger, ser vi en förbättring. Dels har företag helt upphört med denna typ av produktion, så som Gucci, och dels har också designers blivit mer säsongsneutrala i sina kollektioner. Senaste tiden har vi sett tunna kappor i höstkollektioner och boots i sommarkollektioner. Kanske rör vi oss mot en säsongsfri framtid inom modebranschen?

Ett av målen som vi eftersträvar är att guida kunder till köp som de kommer få användning av länge. Genom att lära kunden om stil och passform så kommer de att handla plagg som de kommer kunna använda till mycket. Ett plagg som inte används (och kanske sedan slängs) är mindre miljövänligt – oavsett hur det har tillverkats.

Här kan du läsa vidare om slow-fashion:

Vad är slow fashion – Johanna Leymann

Are we seeing the end of seasonality in fashion?

Klicka här för att läsa om Net-a-Porter’s EIP koncept